Flojborg.dk

Legacy 9 - Nyheder og fremtiden

legacy doed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legacy 9 - dødsdom?
Legacy 9 DeLuxe udkom i april 2017. Her kan du læse om hvilke nyheder den indeholder. Den 4. august 2017 kom så nyheden om, at et andet firma har opkøbt programmet Legacy.

Det kan man mene meget om. Jeg mener bl.a.:

Brug ikke flere penge på at opgradere din Legacy. Har du Legacy 8, så behold den. Har du købt Legacy 9, så er det også fint. Begge versioner kan bruges i lang tid endnu, men vi skal nok ikke regne med, at disse versioner vedligeholdes længere - altså for det beløb vi allerede har betalt for vores DeLuxe versioner. Men rigtig lang tid endnu vil det hele jo virke fint hjemme på vores egen PC - ganske vist inklusiv alle de småfejl, som siden version 7 stadig hænger ved programmet.

I bedste fald betyder opkøbet at prisen stiger for at få adgang til nye versioner. I værste fald lukkes for udviklingen af programmet, så Legacy 9 bliver den sidste version. Dette sker, hvis hensigten med opkøbet er at kvæle konkurrenten. Det er set flere gange før i gode slægtsforskningsprogrammers historie.

Hvad gør vi nu? Græder en smule - og tørrer derefter øjnene og kommer videre. Jeg vil i et godt stykke tid endnu bruge Legacy, men er på udkig efter et andet program. Facebookgruppen 'Programmer til slægtsforskning' lufter nye idéer til, hvilke programmer, der er gode.

Ancestris

Lars Jørgen Helbo, som er ophavsmanden til den fantastiske side ao.salldata.dk og jeg hælder lige nu mest til det gratis program Ancestris, som udvikles af slægtsforsknings-nørder til os. Det er et 'open source' program, hvor frivillige bidrager med nye funktioner, oversættelser osv. Det har nogle indlysende fordele:

- det er gratis!

- det kan forholdsvis hurtigt tilrettes efter vores ønsker, franskmanden, der er 'hovedmanden' bag, Francois, skriver til mig, at vi bare kan sige til, så skal han gerne formidle vores ønsker til udviklerne.

- det er på dansk - Lars Jørgen har oversat selve programmet til dansk, og jeg er i gang med at oversætte programmets hjemmeside til dansk.

- der er et dansk forum, hvor vi kan hjælpe hinanden - http://forum.ancestris.org/

- der er en dansk Facebookgruppe, hvor vi kan hjælpe hinanden - https://www.facebook.com/groups/162734647612204/

- det kan bruges på alle typer PC'er og styresystemer, altså både på Mac og PC og endda på styresystemet Linux,

- det er 100% baseret på gedcom-standarder. Dvs. hvis man bliver træt af programmet, kan man blot danne en gedcom fil og læse denne ind i et andet program UDEN tab af data og et pokkers stort arbejde ved overflytningen.

Nu kommer vi så til, at Legacy IKKE er 100% gedcom baseret. F.eks. funktionerne 'Del begivenhed', 'Foretrukket familie' m.fl. er hjemmelavede Legacy funktioner, der ikke umiddelbart kan hentes over i et andet program. Og det er SÅ træls, men desværre ikke noget man tænker så meget på, når man er glad for et program. Men Ancestris' udviklere arbejder på at lave en hjælpefunktion til os Legacy-brugere, så konverteringen af vores data går let og smertefrit.

Læs mere om Ancestris her og prøv at downloade det:

dk.ancestris.org

- på download siden bør du rulle ned og vælge Beta-versionen. Læs lige teksten først om Java, som du skal installere først (også gratis).

 

Legacy 9 nyheder 

Her er en amerikansk video, der viser nyhederne i Legacy 9 DeLuxe:

http://legacy-videos.s3.amazonaws.com/w ... egacy9.mp4

- og her er den danske oversættelse af videoen:

Hints

Søger i MyHeritage og andre databaser (som ikke er meget brugt i Danmark). MyHeritage er intet værd uden abonnement hos MH.

Legacy plancher

- Dødsårsags-træ

Her kan du lave en planche over dødsårsager.

- DNA-træ

Kræver selvfølgelig at du har indkodet DNS-oplysningen i Legacy.

Find a grave-søgeredskab

Man kan søge i Find-A-Grave og registrere gravens nummer – supergodt for døde i USA

Jeg kan dog ikke se behovet for at registrere gravens nummer, jeg ville skynde mig at kopiere/indskrive og registrere gravstedsoplysningerne i min egen Legacy.

Fortællinger/historier

En særskilt funktion. Du kan skrive lange fortællinger her. Historier kan linkes til flere personer.

Hashtag

Du kan ’tagge’ personer, som har oplevet det samme eller har noget til fælles, som du gerne vil, eksempler: Job: Tømrer
Emigreret til USA
Ridder af Dannebrog
Deltog i 1864-krigen
osv.

Legacy Cloud (kun slægtsfil, ikke billeder og dokumenter)

Et tilbud om online lagring af din fil hos Legacy. Som din egen backup ’i skyen’, du kan få fat i, hvis din computer bryder ned.

Rapporter

- kronologisammenligningsrapport,

Vælg to personer med samme navn og de vises side om side så du kan sammenligne. Farverne indikerer sammenfald.

4 farvet kodesystem

Vises nu også i navnelisten Indeks, så du nemt kan se, hvilken gren de hører til.

Rapport familienavnebogen
Personerne vises i alfabetisk rækkefølge.

Rapport billedbingo

Sjov måde at lære børnene om familiemedlemmerne.

Gedcom

Der skulle være nogle forbedringer i forbindelse med gedcom-eksport – hvilke, der er tale om, er dog lidt uklart. Måske bare fejlrettelser.